Donacije

Rotary klub

Predsednica Rotari kluba Sombor Sonja Romić-Švec izjavila je danas je projekat pomoći žrtvama porodičnog nasilja završen iznad svih očekivanja.

„Naš Rotari klub Sombor je obezbedio finansije uz pomoć bratskog Rotari kluba Wien-Hofburg (Austrija) i uspeli smo da kupimo dve šivaće mašine za sugrađanke koje su nekada bile smeštene u Sigurnoj kući“, navela je Romić-Švec.

Prema njenim rečima, inicijativa je potekla od člana RC Wien-Hofburg i predsednika ICC Austria : Serbia : Montenegro Andreas Vögl i člana RC Sombor i predsednika W&S RD2483 Veljka Suzića, koji učestvuju u projektu Međunarodne konferencije o vodama (IWC)
Predsednica RC Sombor se zahvalila pomenutim Rotarijancima veoma brzoj rekaciji na ovu akciju, a posebnu zahvalnost uputila je RC Wien-Hofburg na pruženoj novčanoj podršci.

„Ovaj projekat omogućava damama, koje su preživele porodično nasilje i trenutno su štićenice somborske Sigurne kuće, da se u potpunosti obuče za profesionalno dizajniranje odeće“, kazala je Romić-Švec i dodala da je „socijalni i psihološki efekat ovakve akcije nemerljiv“.
RC Sombor pokušava uz pomoć Dobrovoljnog vatrogasnog društva da pronađe radni prostor za dame u centru grada. A Udruženje „Somborske šnajderke“ pregovara o priznavanju svog obrazovnog programa sa pojedinim kompanijama. „To će da omogući ekonomsku održivost ovog projekta i pruži ženama koje su preživele porodično nasilje bolju poziciju u gradnji nezavisnog života za sebe i svoju decu“, rekla je Sonja Romić-Švec.

780149ddfa09fbd86eb140fe6810d770_XL

TRAG FONDACIJA

Zahvaljujući Trag fondaciji registrovali smo tada našu neformalnu grupu „Somborske šnajderke“ i kupile  prve materijale za posteljinu.

 

1.Kako je nastala neformalna grupa “Somborske šnajderke”?

Kad je uvedeno vanredno stanje, shvatile smo da je naša uloga velika u ovoj situaciji, pošto znamo da šijemo. Odazvale smo se na poziv Sigurne kuće i želele smo da, uprskos tome što nam lične i životne okolnosti nisu u ovom trenutku naklonjene, damo svoj doprinos. Šile smo besplatno zaštitne maske za sve sugrađane kojima je to bilo potrebno.

Počele smo da verujemo u sebe, naši sugrađani su odlično prihvatili akciju i dobijale smo pohvale. Ovo pozitivno iskustvo nas je ojačalo, zato sada želimo da nastavimo tako što ćemo početi da šijemo posteljine. Hoćemo da registrujemo naše udruženje,  kako bismo mogle da živimo od svog rada i pomažemo žrtvama nasilja.

2. Kako praktično funkcionišete?

Danas smo kupile materijale. Birale smo najlepše dezene. Prošetale smo po gradu i pravile planove. Kad smo stigle kući, sele smo i dogovorile se kako ćemo da raspodelimo poslove. Počinjemo sa šivenjem posteljine i mnogo smo uzbuđene. Želimo da naša ideja uspe i da pomognemo drugim žrtvama. Izbor uvek postoji, a mi ćemo ih podržavati u tome.

3. Šta za vas i vaše koleginice znači ovaj angažman?

Iz svog iskustva znamo koliko je teško kad ostanete  bez krova nad glavom, bez porodice, podrške, novca za život. Same sa decom na ulici. Zahvaljujući Sigurnoj kući uspele smo na neko vreme da se stabilizujemo i shvatimo šta želimo i šta nam je potrebno. Sada mi želimo da nastavimo da podržavamo druge žrtve nasilja, naročito one kojima je to najpotrebnije, a to su žene koje izlaze iz Sigurne kuće.

4. Izrazili ste želju da formalizujete postojanje „Somborskih šnajderki“ kao udruženja gradjana. Kaskvi su vam dalji planovi?

 

28. Jun

U spontanom telefonskom razgovoru sa direktorkom za Severnu Evropu organizacije 28.jun, Mariom Danijelom Grubor, izložili smo probleme sa kojima se susreću žrtve nasilja u Srbiji po izlasku iz sistema. Kako svaki problem ima i svoje rešenje, naročito ako se dugo godina posvećeno bavite svojim poslom i analizirate postojeće stanje i mogućnosti za unapređenje servisa, ponudili smo organizaciji 28.jun način na koji mogu da pomognu ekonomsko osnaživanje žrtava porodičnog nasilja. 

Tako su predstavnici 28.Jun upoznali naše žene heroje i odlučile da nam doniraju dve mašine na kojima smo sašile prve posteljine.
Prijateljski kontakt sa ovim ljudima i dalje se neguje ❤.
 

Somborske šnajderke će obezbediti ženama uslove za rad, kao i zajedinički plasman posteljine. Deo sredstava od prodaje biće namenjen ženama koje izlaze iz Sigurne kuće i kojima treba pomoć pri plaćanju računa, nabavci hrane i potrepština za decu. 

Galerija 28.Jun:

GRADJANSKE INICIJATIVE

Stručna podrška tima „Građanske inicijative“ za registraciju neformalne grupe „Somborske šnajderke“ pomogla nam je da proces registracije udruženja se brzo i efikasno protekne. 
Prvi tekst o „Somborskim šnajderkama“ upravo je potekao iz ove organizacije. 

 https://rc.gradjanske.org/somborske-zene-to-mogu/ 

FOND NJ.K.V. PRINCEZE KATARINE

FOND NJ.K.V. PRINCEZE KATARINE I HUMANITARNA ORGANIZACIJA LIFELINE CHICAGO podržali su žene žrtve nasilja u njihovom ekonomskom osnaživanju u vidu donacije “Somborskim Šnajderkama” koja se sastoji od:

Mašine za šivenje
Industrijske pegle
Sto za peglanje
Materijala za šivenje posteljine
Kutije za pakovanje posteljine i
Izrade website stranice za online prodaju

Pored materijalne vrednosti koju smo dobile od NJ.K.V. Princeze Katarine, veliku vrednost ima činjenica da nas podržava PRINCEZA. Do juče smo bile žrtve nasilja, osuđene od društva, odbačene od porodice, bez krova nad glavom i budućnosti. Danas je situacija potpuno drugačija. Pre svega, verujemo u sebe i u to da postoji alternativa u životu. Sigurna kuća nam je pomogla da se osnažimo i počnemo da gledamo na partnerske odnose drugačije, ali prilika koju smo dobile kroz “Somborske šnajderke” nam omogućava i ekonomsku samostalnost i bolju budućnost za našu decu.

Zahvaljujući donaciji Fonda NJ.K.V. Princeze Katarine u vidu materijala, sjajnoj opremi i mogućnosti da nas kroz sajt ljudi pronađu i kupe naše proizvode, osećamo se poštovano i ohrabreno da zaista sve ovo što radimo ima smisla – Somborske šnajderke.