„Somborske šnajderke“ kroje bolje dane

Žene žrtve nasilja su višestruko marginalizovane. Udruženje „Somborske šnajderke“ pomaže im da izuče osnove krojačkog zanata i dobiju šansu da se ekonomski osamostale. Njihovi proizvodi su se pojavili na tržištu i nude kovid maske, posteljinu, spavaćice…

Stranice crnih hronika u novinama pune su tužnih priča o ženama žrtvama porodičnog nasilja. Priča iz Sombora govori da može i da im se pomogne. U tom gradu od jula prošle godine radi Udruženje žena „Somborske šnajderke“. Žene koje su spremne za izlazak iz Sigurne kuće prolaze obuku koja traje dve do tri sedmice. Za to vreme većina uspeva da savlada osnove krojačkog zanata, što je dovoljno da se one uključe u programe koje Udruženje ima i počnu da privređuju. U Udruženju kažu da su se za krojački zanat odlučili jer je u tekstilnoj industriji uvek radilo najviše žena. Polaznice koje prođu njihovu obuku mogu lako kasnije da steknu nova znanja i zaposle se u fabrikama konfekcije. To je dobar put za izlazak iz začaranog kruga nasilja jer kod nas 60 odsto žrtava nema zanimanje, a često čak ni završenu osnovnu školu. Obuku je do sada prošlo 15 žena, za Udruženje radi pet, a dve su na obuci. Rade od kuća i pored šivenja za Udruženje bave se sitnim prepravkama. “Šnajderke” imaju podršku humanitarnih organizacija. Strane kompanije iz Nemačke i Italije, koje posluju kod nas, takođe su pomogle.

Asortiman proizvoda koje šiju raste iz dana u dan. Tu su zaštitne maske, posteljina, zembilji za šoping, kecelje, rukavice za vrelo posuđe, lutke. Odnedavno mogu da se pohvale i novim proizvodom – ogrtačem i spavaćicom pod nazivom „Amelija fam“. Planiraju da šiju i dečiju konfekciju. Žele da osnaže ovaj biznis i da naprave mrežu šnajderskih udruženja koja bi se proširila na celu Srbiju. Tako bi pomagali ženama žrtvama nasilja u drugim delovima zemlje da poboljšaju ekonomski položaj. Naravno, pomoći nikad dosta. U Udruženju smatraju da bi donošenje zakona o socijalnom preduzetništvu pomoglo da se posao razvija lakše i brže.

O tome kako je sve počelo, dr Tamara Rudić, osnivač Udruženja i doktor komunikoloških nauka, kaže sa Ekonometar.

– Počele smo skromno, takoreći, ni od čega. Tačnije, za vreme vanrednog stanja pokrenule smo akciju “Sigurna kuća srcem za svoje sugrađane“ i počele da šijemo protivepidemiološke maske. To su radile žene koje su tada bile u Sigurnoj kući. Te prve proizvode poklanjale smo zdravstvenim radnicima, centrima za socijalni rad, ugroženim porodicama, pripadnicima vojske i policije. U tim prvim koracima pomogao je grad Sombor i manji donatori koji su obezbedili materijal.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *